Прокуратурата подхвана МВР и ДАНС за тайните на казанлъшкия „Арсенал“

Окръжна прокуратура в Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за разгласяване на следствена тайна от разследването за шпионаж в оръжейната фирма „Арсенал“, съобщиха от държавното обвинение. „Ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица“, пише в съобщението на прокуратурата.

В четвъртък от вътрешното министерство се похвалиха със специализираната операция след сигнал за установена липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД – Казанлък и документи, относими към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми. По случая бяха задържани 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. По-късно стана ясно, че става дума за семейство – мъж, жена и техния син.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2 октомври 2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до Гранична полиция е изпратено искане за щателна проверка. В автомобилите на заподозрените са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство.

„Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора“, съобщиха днес от прокуратурата. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram