Приятели и Фондация „Васил Самарски“ си дадоха първа среща

Най-близкият кръг приятели на Васил Самарски се събраха снощи заедно с Настоятелството на едноименната фондация в южното фоайе на НЧ „Искра“ в Казанлък на чаша вино, за да поставят началото на обществото „Приятели на Фондация „Васил Самарски“.

Близо 50 казанлъчани присъстваха на това първо от поредицата благотворителни събития и със своята лепта учредиха финансов фонд за функциите на НПО. Събраната сума от поканите е 4 000 лева. Това е първоначалният финансов ресурс, с който стартира дейността на фондацията, учредена само преди половин година.

С акумулираните средства фондацията ще подпомага личностната реализация на млади хора с интереси към театралното изкуство, като ще предоставя възможности за растеж на творците и утвърждаване на авторското начало.

За целта ежегодно ще бъде присъждана специална премия на името на Васил Самарски на студент в специалността „Актьорско майсторство“, а носителят й ще бъде избиран на конкурс с изготвен регламент и от жури, съставено от експерти от академичните среди. Набирането на кандидатурите е насрочено за месец август, а връчването на премията ще се състои в началото на новата академична година.

Фондация „Васил Самарски“ предвижда формирането на две тематични програми, по които ще се отпускат малки грантове за подкрепа на проекти и активности в областта на театралното изкуство на сценични състави от гимназиалния училищен курс, читалища, НПО. По програмите ще приемат проекти в две сесии годишно на конкурсен принцип.

Сред амбициите на Настоятелството е и учредяването на конкурс на името на Васил Самарски за авторски моноспектакъл.

 Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе регистрирана през ноември 2021 г. с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията. Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпано от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден миналата година, само няколко дни преди безпощадния ковид да го покоси фатално на 51 години.

Самарски е създател и първи директор на казанлъшкия театър, той бе председател на Общинския съвет в Казанлък от 2003 до 2011 г. Бе най-дългогодишният председател на най-голямото читалище у нас „Искра 1860“ в Казанлък. В последните две години от живота си Васил Самарски бе част от ръководния екип на БСТВ, автор и водещ на телевизионно предаване, съветник в политическия кабинет на председателя на БСП в София и шеф на пресцентъра на партията.

На сайта на фондацията vasilsamarski.bg може да бъде намерена подробна информация, както и дарителската платформа с банковите данни:

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

IBAN   BG39RZBB91551014073745   

BIG     RZBBBGSF 

в български лева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram