Прецедент: Кметицата и областната отмениха ритуала на Шипка на 3 март

Преди минути община Казанлък излезе със съобщение, че отменя официалния ритуал по време на честването на националния празник утре на връх Шипка. По програма в тържествата на Паметника на Свободата трябваше да се включат Президентът Румен Радев и председатилят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ето цялото съобщение:

„По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираното за утре – 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя.
Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата остава свободен.
Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

В мотивите си от Националния оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

– Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.;

– Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания;

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Планираната тържествена програма в град Казанлък за Националния празник тази вечер ще се състои.

Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора
Галина Стоянова, кмет на община Казанлък“


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram