Почитат „пионера на българския дизайн“ с паметна плоча

Паметна плоча на професор Васил Стоянов е поставена на корпуса на Художествената гимназия в Казанлък, а официалното й откриване ще бъде утре пред входа на НУПИД „Академик Дечко Узунов“.

Проф. Стоянов е свързан с историята на Художествената гимназия по много особен начин. Той е създателят на програмата за обучение по специалността „Дизайн“, по която за пръв път се обучават две паралелки през учебната 1974/75-та година в училището.

Той е наричан от мнозина художници „пионер на българския дизайн“. Автор е на многобройни реализирани в промишлеността индустриални форми, създател е на визуално-комуникационни системи, проектант е на пространства за търговски обекти, автор е на оформления на музеи, експозиции и изложби с културно, стопанско и търговско предназначение. Автор е и на лекционни курсове и академични програми по дизайн.

Роден вКазанлък през 1926 г. в семейството на писар в общината. Васил Стоянов завършва образование в градската гимназия и постъпва в Художествената академия в София (тогава ВИИИ „Николай Павлович“) в ателието на проф.Дечко Узунов Завършва специалност „Живопис“, но още като студент работи интензивно в областта на приложната графика – книгооформление, плакат, търговска реклама.

Интересите му се разширяват, включвайки пространствено оформление на панаири, музеи, изложби, магазини и др. Постига редица успехи в тези области, като например художественото оформление на къщата музей на Гео Милев в Раднево, къщата музей на Чудомир в Казанлък и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram