Пожарът край Мъглиж пълзи към погребите на „Арсенал“

Макар и все още далеч пожарът, пламнал на Учебния военен полигон „Тюлбето“ над Казанлък малко след 15:00 часа днес, се движи в посока към погребите на оръжейницата „Арсенал“ край Мъглиж, потвърди екип на Пресс ТВ от мястото на стихията.

Огънят тръгна на изток и премина за по-малко от два часа десетки километри, достигайки землището на Мъглиж и унищожава масив от смесена гора вече втори час, като продължава да се разраства.

Вертолет Ми-17 се включи в гасенето още в 17:30 часа, той излетя от авиобаза Крумово 12 минути по-рано, пак според МО.

С пламъците се борят, освен огнеборците и горски, военнослужещи и доброволци. Хеликоптерът ползва вода от пресявната до казанлъшкото село Розово.

Подбалканският път София-Бургас е затворен в двете посоки в района на Мъглиж.

Запалването бе причинено от военни, докато се опитвали да обезвредят невзривен боеприпас на полигона, но запалили сухи треви. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан със задача да класифицира и унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване до полигон „Тюлбето“, посочват от Министерството на отбраната.

В потушаването на пожара участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На място има 6 екипа на пожарната. Към момента не е ясно огънят каква площ е обхванал

Пожарът се разрасна за минути и пое към Мъглиж.

Още един пожар бушува в района – до казанлъшкото село Овощник. Огънят вършее в сухи треви на юг от пътя Казанлък-Стара Загора на самия източен изход на Града на розите.

Екип на Пресс ТВ е на мястото на огнения ад и следи развоя на ситуацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram