Подведе ли Галя Стоянова инвеститорите на 50-милионния спа-комплекс „Кингс валей“?

0
19

Ден преди началото на предизборната кампания за местните избори миналата година, кметицата на Казанлък Галя Стоянова иска от Общинския съвет в Казанлък да гласува даването на разрешение за започване на ПУП за довеждащ водопровод от сондаж за минерална вода край Овощник. По бъдещето трасе трябва от сондажа да потече минерална вода, която да захрани бъдещия петзвезден СПА-комплекс край казанлъшкото село, чието строителство започна в края на лятото.

Местният парламент одобрява искането на Галя Стоянова и гласува Решение  No1170  от 26.09.2019г. „за възлагане изработката на ПУП – Парцеларен план за елементи техническата инфраструктура – довеждащ водопровод за минерална вода за захранване на Поземлен имот – 35167.505.245 „За друг курортно – рекреационен обект“ и ПИ 35167.507.34 – „За плувен басейн“ – Аквапарк за урбанизираната територия на „Казанлъшки минерални бани“ от Сондаж К 2 в землището на Казанлък, находящ се в ПИ с идентификатор 35167.99.743 – „др. поземлен имот за движение и транспорт“.

Всичко е законно.

Широко рекламираният лично от Галя Стоянова петзвезден Балнео и спа-хотел „Кингс Валей“, чиято инвестиция, според официална информация на Община Казанлък, е 50 милиона лева, може и да получи минерална вода.

На практика това е възможно след съгласието на собствениците на „Летище Казанлък“АД, тъй като въпросният сондаж No К-2 се намира на територията на летището.

К- 2 е локализиран в ПИ 35167.99.743 – притежание на  „Летище Казанлък“АД.

Защо е издадено тогава Разрешението за строеж и как инвеститорът е посочил откъде точно ще получи тези огромни количества вода?

Да припомним, че в хотела е предвидено да има вътрешни и външни басейни, спа-център, конферентен център, фитнес, перално и хладилно стопанство и заведение за хранене с обща площ 9 855кв.м и разгъната застроена площ 33 788 кв.м. 

Оказва се, че едва тази година и то след издаването на Разрешението за строеж на петзвездния обект „Кингс Валей“, инвеститорите му започват процедурата  за утвърждаване на трасето, по което ще минава минералната  вода. Тоест сложили са странно каруцата пред коня.

Шокиращо е, че сондажът, от който ще се захранва комплексът, се намира на територията на летището. Mакар самият сондаж да се стопанисва от Община Казанлък, преминаването на  тръбата през чужд имот е възможно само чрез нотариално съгласие на собственика на терена. Интересно е, обаче, как ще се случи това. Пренебрегването на правата на „Летище Казанлък“АД за съгласуване на проектите на друга фирма от Община Казанлък е факт.

Дали двете дружества са се договорили или това предстои не е ясно. Ясно е, че на Галя Стоянова не й е било нужно да изиска нотариално заверено съгласие от собствениците на летището преди да издаде разрешение за прокарване на трасе през имота им в полза на „Кинг валей“.

Към момента от „Кингс валей“ разполагат с разрешително за водовземане за минерална вода от сондаж No К-2 с Решение  No1029 от 22.04.2019г. на Общински съвет в Казанлък и с разрешение за започване на ПУП за довеждащ водопровод  от сондаж No К-2, находящ се в площ ПИ 35167.99.743 – притежание на „Летище Казанлък“АД.

Възможно ли е инвеститорите на хотел за 50 млн. лева да са подведени от казанлъшката кметица и комплексът им да остане без минерална вода в случай, че от летището им откажат прокопаване на канал през площадката с пистите?

Следва продължение

Снимка: Община Казанлък

Коментари от Фейсбук