От Шипка към световната сцена с Академия Роза 2022 – Видео

За втора година Лятната музикална „Академия Роза“ (7 – 16 август) събра край Шипка талантливи млади музиканти от България, Германия, Македония, Русия и Украйна. Една традиция, която започна преди година Фондация „Академия Роза“ (www.academiaroza.com), създадена от Пламен Николов – генерален директор на дестилерии за етерични масла „Есетере България“ и „Тера Роза“. Нейната мисия е да даде шанс за изява пред публика на млади музиканти от страната и чужбина, да направи класическата музика достъпна за хората в по-малките градове и да поощри развитието на културния туризъм в Шипка и Казанлък. 

Младежите са възпитаници на музикални училища, а отново, под диригентството на Маестро Максим Ешкенази те репетират избрани творби от различни епохи, напътствани от именити музиканти и педагози от Щатскапел-Берлин, Софийска и Варненска филхармония.

Избраните лауреати за 2022 година свирят на: кларинет, обой, фагот, флейта, валдхорна, цигулка, виола, виолончело и контрабас.  Съвместната им работа ще завърши с два концерта пред публика на открито.

Концертите са напълно безплатни за посетители и ще се състоят на 15 август в град Шипка, Централен площад от 20:00 ч. и на 16 август в град Казанлък, парк „Розариум“ от 20:00 ч.

Програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония № 40;

Едвард Григ – Сюита за струнни инструменти „Холберг“ – 3 части;

Рихард Щраус – Серенада за духови инструменти, op. 7

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram