Отбелязваме 145 години от Освобождението на Казанлък 

На днешния ден се навършват 145 години от освобождението на Казанлък.

На 8 януари 1878 г. с освобождението на Казанлък и превземането на турския укрепен лагер край Шипка-Шейново на следващия ден, се поставя фактически завършек на прочутата Шипченска епопея, започнала на 9/21 август край историческите върхове Св. Никола и Шипка.

В началото на януари 1878 г. руското командване осъществява решително настъпление през замръзналите проходи на Стара планина в хода на Освободителната руско-турска война през 1877-78 г. На 4 януари 1978 г. е освободена София, на 8 януари Казанлък, на същия ден и Карлово, а на 9 януари колоните, предвождани от ген. Михаил Дмитриевич Скоболев, в чиито състав е основната част на Българското опълчение, и ген. Святополк Мирски, след няколкочасово кръвопролитно сражение разгромяват турския укрепен лагер край Шипка-Шейново. Само месец след „Плевенската катастрофа” Османската империя се лишава от най-добрите си войски. Пътят за общо руско настъпление към Одрин и Цариград е открит. В хода на Шейновската битка на 27 декември / 8 януари 1878 г. части от лявата колона на Южния отряд с командир генерал-лейтенант Николай Святополк-Мирски освобождават окончателно Казанлък.

По традиция на 8 януари 2023 г. родолюбиви жители на Казанлък ще се съберат в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“, за да отбележат 145 години от Освобождението на Казанлък от турско робство. Началото на тържественото честване днес е в 11,00 ч. със Заупокойна молитва в църквата „Въведение Богородично“, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Тържествената част ще продължи пред паметника, посветен на загиналите герои, с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя.

На 9 януари 2023 г., понеделник, героите на Освобождението ще бъдат почетени и в село Шейново и град Шипка. Началото на тържествата пред емблематичните паметници там е от 11,00 ч.

В 12,00 ч. в Храм – паметник „Рождество Христово“ ще бъде отслужена Заупокойна молитва и ще бъдат поднесени цветя на признателност в костницата на храма, където се съхраняват костите на хилядите руски и български воини, отдали живота си за Свободата на България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram