Обичаите са живи – в Казанлък и по селата зарязаха лозите / Снимки

Българският народен празник на виното Трифоновден е почитан и от млади, и от стари, толкова обичан, че мнозина го отбелязват два пъти – на 1 и 14 февруари.

Празнична еуфория е завладяла домуващите в Казанлък – ДСХ №3, в покрайнините на града. Възрастните хора най-добре помнят как се посрещат празниците – с грейнали лица, пълни софри и задължително народно веселие. Социалната мрежа прелива от снимки и видеа. Жители на Казанлък и от селата в общината пресъздават отколешните обичаи, свързани с празника.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб и кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите. А като приключат работата си, мъжете си устройват шумни веселби.

Традицията бе пресъздадена и в с. Кънчево.

А ето как отбелязаха Трифон Зарезан в с. Долно Изворово. Програмата бе организирана от кметството и НЧ „Петко Маналов – 1932“. След ритуалното зарязване на лозите, участниците в празненството опитаха и от празничната почерпка.

Честит Трифон Зарезан и от читалището в с. Ръжена! Бъдете живи, здрави и благословени!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram