Нов ремонт на кораба. Шеста година не може да заплава

0
14565
Парламентарни избори 2021#

Сериозна офанзива се наблюдава около птицеглавия кораб, престояващ вече шеста година на брега на язовир Копринка. Проектът за реплика на древен тракийски съд, който да кръстосва водите на язовира и да разхожда туристи, така и не бе изпълнен през годините, а поръчителят – община Казанлък, явно е готова да налее още пари и тази година, тъй като корабът се нуждае от ремонт.

Казанлъчани разказват, че при последната буря уплътненията между дъските са изпопадали и вероятно трябва корабът да бъде разглобен, а те поставени отново.

Миналата година от общината обявиха, че 15 август е крайната дата, когато птицеглавият тракийски кораб трябва да бъде пуснат в язовир Копринка. Това потвърди пред местни медии тогава и авторът на проекта Атанас Димитров. Пускането на вода, обаче, не се случи.

Корабът трябваше да е реплика на древноегипетска ладия, а изработването му, което продължава вече шеста година е финансирано от община Казанлък с близо 100 000 лева от местния бюджет към момента. Отделно са даренията от местния бизнес за неслучилия се проект.

Идеята беше водният съд да е атракция и да прави туристически круизи по язовира. През миналата година по информация от национални медии Атанас Димитров е обявил, че през миналия август корабът трябва да заплава с екипаж от десет курсанти от Висшето военноморско училище във Варна с ръководител капитан III ранг Тодор Коритаров. Това също не се случи.

Корабът бе ограден и осветен, камери през цялата минала година пазеха драгоценния кораб от посегателства на хора с печки на твърдо гориво.

реклама