Нов курс за чинията на Бузлуджа

0
14442
Парламентарни избори 2021#

Дом-паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Решението е било взето днес на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата Велислав Минеков, съобщи БНР.

Намерението означава, че паметникът ще получи юридическа защита, а държавата ще бъде ангажирана в опазването му. Това не беше факт през изтеклите 30 години, когато голяма част от мозайките на монумента бяха разграбени.

В заседанието от страна на община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на община Казанлък става известно, че „така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му“.

Около 30 години по-късно, през 2020 г., екип от реставратори от пет европейски университета работи срещу времето, за да защити една от най-големите модернистични мозайки в Европа, докато България решава съдбата на спорния паметник. Зад плана стои българският архитект Дора Иванова, чиято фондация спечели безвъзмездни средства от американската фондация „Гети“ за изготвяне на план за опазване на изоставения паметник и неговите извити сложни мозаечни панели. През 2018 г. монументът бе включен в списъка на седемте най-застрашени обекта на наследство в Европа от организацията за културно наследство Europa Nostra.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация – Стара Загора. Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а ново проучване, цитирано от „Проект Бузлуджа“, показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако бъде опазен.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

реклама

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук