Михаил Стайнов: „Дарените от фамилията ни имоти на Казанлък не се ползват според волята на дедите ни. Срамота!“

„Прабаба ми е подарила детски здравен дом на Казанлък. Идете до общината и ще видите. В детския здравен дом се настанява партийната централа на водещата партия. Това е просто срамота! Стои плочата, че е подарена за здравето на децата и техните майки, а вътре са днешните партийни функционери. Нямам доверие!“, това заявява в интервю за „Хоризонт“ на Българското национално радио Михаил Стайнов – един от наследниците на къщата в Казанлък, където се намират единствените у нас запазени стенописи на художника Иван Милев.

Интересът към къщата на ул.“Иван Вазов“ в Града на розите бе възобновен след като наследниците й я обявиха за продан в началото на тази година. Интелектуалци организираха онлайн петиция с настояване държавата и общината да откупят Стайновата къща, а в нея да бъде създаден музей на Иван Милев. В социалните мрежи кръгове, близки до властта в Казанлък, контрираха, че общината не е длъжна да я купи и призоваха наследниците да я дарят на Казанлък.

Стоян Стайновата къща в Казанлък, на ул.“Иван Вазов“

В отговор на този апел Михаил Стайнов подчерта пред „Хоризонт“: „Музеят е много хубаво нещо. Преди 45 години общината отчужди къщата с идея с другите къщи около нас – Шипковата и Орозовата, да направи музей на розата. В нашата къща и бащината къща на композитора Петко Стайнов да направи музей на текстилното производство. Отчуждиха къщата и настаниха общинска администрация в нея. Така че нито някой можеше да види стенописите, нито се отнесоха с необходимото уважение към цената на тази къща“.

В началото на 90-те години къщата пак е нацинализирана, а собствениците компенсирани. За това, твърдят от общината имало документи. После пак реституирана, а за кратко през 1994 г. там се помещава общинският отдел „Култура“.

Михаил Стайнов, живеещ в столицата, признава пред националното радио в разговор на 17 февруари: “Вече не мога да движа нещата, аз съм пенсионер. Получавам дивидент, завещан от дядо, тегля всеки месец от сметката пари, за да съществуваме. Правя обратно броене колко още месеца ще стигнат парите и виждам, че е доста скоро.“

През последните три години той направи опит за няколко дни в годината да отвори портите на Стайновата къща и да направи стенописите достъпни за публиката. Млади хора организираха няколко събития там.

„От общината проявиха доста слаб интерес към събитията в къщата. Оставих си телефоните за връзка в кабинета на кмета, но никой не ме потърси“, признава Михаил Стайнов.

Пълна липса на доверие към институциите показва в интервюто Михаил Стайнов и това е причината за отказа му да дарят къщата.

„От Министерството /на културата, бел.р./ не вярвам, че могат да направят нещо. Слушам по радиото и телевизията дискусии за това културно наследство. Като гледам колко невежи хора се занимават с тези въпроси, не вярвам скоро да може да има някакво по-общо решение на въпроса“, смята той.

От община Казанлък няма и помен от интерес или инициатива за преговори с насладници за някакво решение къщата да стане обществен обект. Няма и знаци на вълнение от творческите среди в града.

Михаил Стайнов откровено и категорично се надява имотът, обявен за продажба за 500 000 евро да намери за купувач меценат: „Ако намерим човек с отношение към това историческо наследство, в същото време с възможности, който може да обитава къщата, то би било едно разрешение.

Михаил Стайнов – четвърто поколение Стайнови предава щафетата на петото поколение в Стоян Стайновата къща

Хората идваха, възхищава се на стенописите и научаваха за Иван Милев. Докато преди идваха хора, които знаеха за Иван Милев и неговите стенописи, идваха да ги видят, после идваха десетки, стотици хора, които научаваха за Иван Милев и вече знаейки за него търсеха да го срещнат по изложбите и галериите. Къщата трябва да се обитава, трябва да е топло, трябва отоплението да работи. Трябва градината да се поддържа. А пък къщата е обзаведена, както е била. Ако живеех там, нямаше да бъде така. Не можем да намерим наемател, хората предпочитат апартамент.

Стенописите на Иван Милев в Стоян Стайновата къща в Казанлък

Затова опитваме сега с младите, аз съм там само съсобственик, да я продадем.. Влизането на младостта в къщата през 2016, 2017 и 2018 г. беше много вдъхновяващо, трябва да се работи в тази насока. Като в София има стотици такива къщи. Трябва да й се вдъхне живот“.

Михаил Стайнов потвърди неофициално за Пресс ТВ, че е обиден от отношението на общината към дарените от фамилията Стайнови имоти. Те не се ползват според волята на дарителя, подчертава той. Това е и причината наследниците на прочутата казанлъшка фамилия да не склонни да дарят на града Стоян Стайновата къща.

Къщата, дарена от Бонка Стайнова за здравен дом, днес е офис на ГЕРБ

В петицията в интернет има положени повече от 2 600 подписа, тя е споделена повече от 6 000 човека. Засега интерес към нея и съхраняване на творчеството на Иван Милев от институциите няма.

На снимката горе: Плочата, която указва, че Бонка Стайнова дарява Здравен дом на Казанлък

Снимки: Пресс ТВ    

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram