Кукери завладяха Павел баня (ГАЛЕРИЯ)

Бебето Радостин, само на 11 месеца, се включи в кукерското шествие в Павел баня днес. По обясними причини той бе в обятията на мама Дима и тази година е най-малкият участник в игрите на Сирни Заговезни в курортния град, където живее семейството му и от години спазва традицията.

8-годишният Петър и татко му Добрин също ревностно пазят обичаите на града си като се маскират за поредна година. За малкия това е за 8-ми път, тъй като още като невръстен – едва на 10 месеца, е бил участник в шествието.

Дузина са децата, без оглед на пола и възрастта, които дрънчаха с хлопките в Павел баня днес. Приемствеността в обичаите на родното място очевидно е факт.

Стопанинът на община Павел баня – кметът Иса Бесоолу, даде поисканата му прошка на днешния Сирни Заговезни, какъвто е обичаят, и от своя страна поиска също опрощение. Кметът приемаше поздравления от развълнуваното множество хора и официално прие, благослови и приветства с „Добре дошли“ кукерското шествие.

Пиратският кораб „Black pearl“ акостира до фонтана на централния площад на Павел баня, озвучен подобаващо с музика от култовия филм с Джони Деп „Карибски пирати“, с целия си екипаж от пирати с превръзки на окото и наточени извити мечове, стар морски еднокрак вълк с патерици, живи провизии от кокошки, дори екзотична текезесарка с кошница продукти и …русалка,.

Намерила своята естествена среда русалката се гмурна във водата на фонтана, последвана от пиратите, султана, доктора и свалилите хлопките кукери. Хоро се изви във фонтана, край него и на площада, като кулминация на празника.

Преди, обаче, да се пречистят в живителната павелбанска вода, неотменимата като част от ритуала камила и нейната свита запалиха кладата, но не без да си устроят питателна седянка. Завидният и колоритен антураж на камилата подхранваше нейното добро настроение с …кисело зеле.

В Павел баня днес не пропуснаха колоритната традиция на кукерския празник, ревностно пазена от поколения. Звукът на хлопките, местната „запазена марка“ маските, наричани „сурати“, да завършват на върха с кукла, ритуалното къпане и мазането със сажди за здраве, бе възпроизведено със страст и плам. Кукерите се готвят с месеци, за да направят празника всеки път все по-запомнящ се.

Огън, вода, звук – елементи на природата и мирозданието, съпроводени от човешката игрова култура, стремеж към въображение и преклонение към миналото плюс клетва това да се пренася напред във времето чрез наследниците, днес завладяха Павел баня.

И в контекста на нашето съвремие и милитъри процесите – надписи „Не на войната“ бяха в тъжно съзвучие с големия свят, от чийто пъзел е малкото градче, но с голям дух и много поглед напред във времето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram