Кольо Кавръков получи званието “Почетен гражданин на Павел баня”

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу днес тържествено връчи знака на Община Павел баня на дългогодишния спортен деятел и общественик Кольо Кавръков. Това се случи по време на заседанието на Общинския съвет, който гласува предложението на градоначалника павелбанецът да бъде удостоен с високото звание. 

Кольо Кавръков е роден на 25 октомври 1952г. и само преди дни празнува своя 70-годишен юбилей. В годините в тренирал футбол и лека атлетика. Бил е капитан на юношеския футболен тим на “Розова Долина” – гр.Казанлък, и шампиони през 1968г. на зона „Загоре“. След това 10 г. е  треньор на отбора на “Тунджа” – Павел баня. 

В атлетиката се състезава на дълги разстояния и завоюва сребърен медал от републиканско първенство на 400 м щафета. Пет години е бил треньор по лека атлетика с републиканска шампионка за девойки 1978 г. Като треньор на сборния окръжен лекоатлетически отбор завоюват републикански титла -мъже 1978г. на Републиканската селска спартакиада. Същия отбор води в Полша – гр. Гданск, като представя България на спартакиада на страните от Варшавския договор. 

Кольо Кавръков завършва ВИФ „Г.Димитров“ /НСА/, специалност “Учител по физическо възпитание”. Работи 13г. като председател на Общинско Физкултурно дружество „Тунджа“ – Павел баня в най- силния период за българския спорт. За отлична организационна работа е награден от БСФС /Бългълрски съюз за физическа култура и спорт/ с медал „За спортна слава“ – първа степен. 

След обучението в Академията за Обществени Науки /АОНСУ/ – София, работи 5 години в сферата на социалното управление на Павел баня, като секретар по идеологията. След това 20 г. е учител по фическо възпитание и спорт в СОУ “Христо Ботев” – гр.Павел баня.

От 30 г. е председател на туристическо дружество „Еделвайс“ – Павел баня, високопланински водач от 50 години с диплом от ЦПШ /Централната планинска школа/ – Мальовица. Дълги години води групи – детски и възрастни, по нашите планини на екскурзионно летуване.

През последните 5 години е част от екипа алпинисти, с които покорява многохилядници, на чиито върхове се веят знамената на Павел баня и България.

Кавръков е директор на фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, който, заедно със своята съпруга, създават през 1989г. 

Стотици са децата преминали през ансамбъла, възпитани в любов към фолклора и българските традиции. Ансамбълът е носител на много национални и международни награди и отличия. Участвал е на фестивали в: Испания, Италия, Русия, Франция, Турция, 

Македония, Унгария, Румъния, Сърбия, Гърция, Полша. Дейността на Кольо Кавръков допринася ансамбъл “Детелини”  да е една от визитките на гр.Павел баня и региона. Павелбанецът е активен в обществените си дела, отдаден на семейство, близки, приятели и най-вече пример за децата и младите хора в Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram