Казанлък отбеляза Независимостта край Царската чешма

Казанлъчани се събраха край емблематичната Царска чешма, за да отбележат тържествено с Община Казанлък и Общински театър „Любомир Кабакчиев“ 114 години Независима България. Чешмата е тържествено осветена в присъствието на княз ФердинандI през 1903 г. Построена е със средства отпуснати от княз Фердинанд. След 9 септември 1944 г. царските символи – ъглите с изваяни колони с капители, върху които са изобразени инициалите на княза и плочата за дарението с надпис, от чешмата са заличени. След 1989 г. чешмата е възстановена в първоначалния си вид.

Пред множеството бяха припомнени славните думи от историческия манифест на Княз Фердинанд от Манифеста за обявяване на независимостта на България, с който тя е възстановена като държава на политическата карта на Европа: „Заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят…“

За пета поредна година, по идея на Кмета Галина Стоянова, се проведе церемония по освещаване на знамената на казанлъшките училища и патриотични организации.

Специален поздрав отправиха момичетата и момчетата от Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ с ръководител и главен хореограф Христо Стоянов.

В началото на празника казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет, а в края всички се хванаха на традиционно празнично хоро.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Казанлък отбеляза Независимостта край Царската чешма

  1. Ще гласувам за партия която предлага съкращаване на администрация и полиция .

Comments are closed.