Еколози сезираха Еврокомисията заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

Българската държава системно подпомага затъващата централа в нарушение на законодателството на ЕС, сочат природозащитниците

Природозащитници от „Грийнпийс“ – България, „За Земята“ и Client Earth са подали жалба в Европейската комисия, в която твърдят, че българската държава системно нарушава европейското законодателство като подпомага финансово тежко задлъжнялата ТЕЦ „Марица-изток 2“.

След гласуване в парламента, на 29 февруари т.г. Българският енергиен холдинг увеличи капитала на държавната въглищна централа като преобразува 597 млн. лв. дълг в капитал, припомнят еколозите. „Опитите за изкуствено спасяване на „Марица-изток 2″ са в ущърб на всички — дори на работещите в централата. Наливането на стотици милиони левове годишно нарушават принципите на пазара и спират възможността тези средства да бъдат насочени към все по-конкурентните алтернативи за пестене на енергия и за производство, балансиране и складиране на енергия от възобновяеми източници.“, коментира Генади Кондарев от „За Земята“.

ТЕЦ-ът продължава да трупа рекордни дългове. За 2018 г. загубата е била в размер на 332 млн. лв. – двойно повече в сравнение с 2017 г., а за 2019 г. е 230 млн. лева. „Това означава, че „евтиният“ ток, който централата произвежда, се дължи единствено на солидната държавна подкрепа“, констатират природозащитниците.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram