Д-р Колев, Бюлетина №1: Всяко дете да получи образование! Опитът и новата визия го подкрепят в консенсус

Среща на поколенията събра д-р Иван Колев в най-стария казанлъшки квартал „Кулата“ с Янка Найденова и Мирослав Маринов.

Тя – небезизвестно име като общественик, един от най-авторитетните доаейни в БСП, бивш директор на Гимназия „Кирил и Методий“, където лекарят завършва средното си образование. Той – 35-годишен учител в ОУ „Кулата“, амбициран да съдейства за преосмисляне на редица сегашни практики в образованието, поради което участва в кандидатската листа на БСП за общински съветници от гражданската квота – Мирослав Маринов.

И д-р Колев – кандидат за кмет на Община Казанлък. Хирургът, който реже точно, но преди това конструира концепция как животът да продължи пълноценно без заболялата материя. 

По време на милия разговор, изпъстрен със спомени от средношколските години на доктора и носталгия по отминали времена, когато демографският срив не съществуваше дори като понятие, Янка Найденова бе категорична, че днес, макар и трудно, училищата по селата не трябва да бъдат затваряни. „Селището обеднява от всички страни, най-вече духовно обеднява“, със съжаление твърди Найденова, която някога е управлявала училище с 1 200 ученика. Днес смята, че не трябва да има слети паралелки, защото това е безсмислено и безрезултатно.

Младият учител Маринов е наясно с проблемите в образованието в община Казанлък и като общински съветник ще изисква да има равнопоставеност между училищата, когато Общината решава кое от тях да бъде подкрепено в изпълнението на спечелени проекти. Той е против толерирането на определени училища и ще настоява за обективно отношение.

„Педагогическият съвет трябва да има думата по време на конкурсите за директор на училище“, изтъква Маринов. „Сега решенията кой ще управлява училището се взимат от двама представители на РУ на образованието, двама на Община Казанлък и един от Обществения съвет на училището. Мисля, че трябва да бъде преосмислено съотношението в полза на училището.“

Той бе подкрепен от Янка Найденова, която е сигурна, че екипът на училището най-добре познава кадрите си и следва да има решаващ глас при определянето на директора.

И двамата – опитният ветеран и младият учител, са категорични, че районирането при записването на учениците трябва да отпадне, защото е неработещо.

Те потвърдиха готовността си да подкрепят д-р Колев като кмет на Община Казанлък и да съдействат за реформа в образованието с капацитет и опит.

„Нека доктор Колев съхрани в себе си това, което е изградил през всичките години като личност – мислещ за хората и за социалните проблеми. Да съхрани нравствеността, идеала и кредото, което го е ръководило в живота му“, каза Янка Найденова и му подари книги, едната с посвещение: „На д-р Колев, един от най-умните, сърцати и успели в личния и професионалния път ученици на Казанлъшката Алма матер „Св. Кирил и Методий“. Нека успеха и любовта на хората съпътстват винаги живота ти!“

Кандидатът за кмет на Община Казанлък д-р Колев припомни, че в програмата му безалтернативно в сегмента „Образование“ е подчертано: „Целта ми е всяко дете от общината да получи образование, което да му даде възможност да сбъдне мечтите си и да намери своето призвание. Всички заедно – училище, Община, институции и родители, за подкрепа на всяко дете в Община Казанлък.“

Две поколения учители и един лекар, кандидат за общински кмет на Казанлък, са безусловно убедени, че е време за преформатиране на редица практики в образованието.

Те беседваха по време на разходка из улиците на кв. „Кулата“, където са твърде малко метрите  останал автентичен калдъръм и реставрирани къщи, но пък квартал, носещ духа на миналото, когато зад всеки прозорец и под всеки уличен фенер е създавана духовната, културна и литературна история на Казанлък. Квартал, който чака своето възраждане като стария град на Казанлък с първопроходци в изкуството, културата и социалните процеси.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram