Гутенберговата печатница заработи в Голямо Дряново (видео)

/Пресс ТВ/ Удивителната история на писмеността, представена по оригинален начин, преживя публиката в казанлъшкото село Голямо Дряново, където по повод на 120-та годишнина на Народно читалище „Зора 1902“ гостува може би най-оригиналният съвременен български будител – Деян Павлов-Джими.

Всеки етап от създаването и развитието на писмеността – от древните пиктограми до съвременните графеми, бе обживян от Джими в увлекателния му разказ, опредметяването на десетки свидетелства от развоя на човешкото общуване чрез знаци и обиграването им, донесе на зрителите не само удоволствие, но и ново познание.

Джими е актьор, сценограф, реставратор – сам изработва реквизита към спектакъла си, сред който е и реплика на пресата за книгопечатане на Йоханес Гутенберг.    

Влизайки в ролята на Гутенберг, Джими демонстрира реално как се е родило книгопечатането на пресата-реплика, която е изработена едно към едно с оригинала, и показа изработването на страници от първите печатни издания в човешката цивилизация.

Малки и големи узнаха какво означава „пет каруци знание“, „стилус“, „стимулос“ и откъде идва думата калкулатор.

Сладкодумният разказвач е създателят на Твортелница „О писменех“ – едно пространство в Плевен, където всеки може да се запознае и докосне до фундаменталните постижения на цивилизацията, да потъне в света на буквите и тяхното изражение, да чуе непознати легенди и неизвестни подробности за книгите, за информационната революция, за опитите общуването между хората да стане не само ефективно и практично, а и естетично.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram