Гурковци се канели да стигнат до Айфеловата кула с каручка, за да прославят селото си

От Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора публикуваха архивен афиш на Биоралито в Гурково. Експонатът е от фонд „Листова графика – колекция афиши и плакати“ и е комплимент към към провеждането на 33-то Биорали с магарешки каручки в Гурково на 3 септември тази година.

За съжаление годината не е отбелязана на афиша, но събитието, вероятно, се е случило през 70-те години на 20 век.

Биорали“ („Магариада“, „Магарешко рали“) е ежегодно състезание с впрегнати магарета в каруци, което се провежда от 1971 г. в началото на септември и е проява по повод Деня на общината – 4 септември.

Идеята за „Биорали“ се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират в Гурково първото в света биорали – надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета, а първоначалния замисъл бил дори още по-амбициозен – да прославят родното си село, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж. Сред организаторите е и Жельо Димитров Стоянов.

Първите издания на магарешката надпревара се извършват на пътя по река Лазово, което е съпътствано с произшествия. С прекъсване от 1989 г. традицията се възстановява през 2005 г., като датата е първата събота на месец септември. Състезанието е ограничено до градския стадион в Гурково, където се събират 1000 – 5000 гости – любители на необикновените състезания с магарета. Има и посетители от чужбина – Турция, Русия, Украйна и др. Не се провежда 4 години в периода 2016 – 2019 г. Възстановено е през 2020 г., като XXXI издание на състезанието отново излиза извън пределите на местния стадион с отсечка покрай река Лазово, с участието на 14 магарешки впряга.

  • Състезанието е ежегодно и отбелязва празника на гр. Гурково.
  • Състезателната част на ралито задължително е предхождана от конкурс за най-добре изрисувана и преправена каруца.
  • Талисман от първото издание е магарешката глава изработена от дунапрен.
  • Ралито се провежда под девиза „Долу магариите у човека, да уважаваме човещината в магарето!“.

Био ралито с впрегнати в четириколесни каруци магарета е уникално по рода си и през 2014 г. е патентовантовано. Подобно състезание съществува в Карачи, Пакистан, но там магаретата дърпат двуколки. 

Рекорден брой екипажи има през 2013 г. – 26. През 2015 г. са едва 13, което е свързано с намаляване броя на магаретата в региона.

Надпреварата продължава в пет спортни дисциплини:

  • „Бързо разпрягане и впрягане“;
  • „Скоростна отсечка“ (една обиколка на стадиона – 400 м.);
  • „Теглене на каручки“ (съревнование за сила и издръжливост между два впряга);
  • „Майсторско кормуване“ (гола кушия, т.е. без самар);
  • „Магарофутбол“ (футбол с магарета).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram