Галя обеща милион за болницата, след година няма и стотинка

Обещаните точно преди една година от Галя Стоянова 1 222 324 лв. за казанлъшката болница, така и не дойдоха.

Точно преди година, на 28 февруари 2019г., кметицата гръмко обеща от трибуната на местния парламент сумата, дори оповести, че от обещаните от правителството т.нар. „допълнителни целеви средства за отдалеченост през Министерството на здравеопазването“  797 000лв. са предназначени за лечебното заведение в Казанлък, още 325 324 лв. ще се влеят в бюджета на общинската болница от НЗОК.

Нито стотинка от тези парични средства не постъпиха, останаха само голи обещания, изречени от устата на кметицата.

Година след това е ясно, че постъпления за болницата има само от продажбата на имот в двора на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в размер на 509 000 лева.

Предложението за продажбата му дойде от Галя Стоянова, за да бъде закърпена „дупка“ в болничния бюджет. Според разчетите с 283 000 лева загуба е приключила  болницата финансовата 2017г.

Сделката по продажбата на имота бе финализирана през декември 2019 г. С решение на общинския съвет 20% от постъпленията или 101 800 лева бяха преведени на община Казанлък, която пък да ги върне на болницата впоследствие. Останалите 80% или 407 200 лева бе решено да бъдат предназначени за „утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове“.

Пресс ТВ още тогава изрази съмнение за голословието на кметицата, което една година след гръмките клетви, се потвърждава.

Потвърдиха се и опасенията на част от общинските съветници, че сделката с продажбата ще се проточи с месеци, но тогава бяха подложени на критики и присмех от мнозинството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram