В Казанлък преди 164 години за първи път у нас честват св. Кирил и Методий

„Най-ранни отбелязани общограждански чествания на славянските първоучители са станали в 1859 г. в Казанлък и Калофер. Според дописника на вестник „България“ Иван Ваклидов (13.V.1859) на тържеството в Казанлък бил направен и помен за починалите училищни благодетели Христо Николов и Ив. Недялкович, за издигане паметника на които били събрани средства. От това можем да заключим, че честването на св. Кирил и Методий било съчетано и с обществена инициатива.“

Това пише в „Църковен вестник“, бр. 19, 1993 г.

В Казанлък е изграден първият паметник на светите братя Кирил и Методий. Той се намира в двора на някогашното Педагогическо училище /днес ПГ „Св.Кирил и Методий“/ и е направен от учителя по рисуване Иван Топалов и неговите ученици преди 90 години.

За издигането му се е събирал метал от целия град. Започва събирането на бакъри, те са претопени във Военната държавна фабрика, сега „Арсенал“ и в Механотехникума в града. През това време Иван Топалов прави гипсова отливка на паметника, след което е отлят и металният паметник.

„Изграждането е резултат на една изключителна дарителска инициатива. Говорим за 1933 г., когато е кулминацията на световната икономическа криза”, подчертава д-р Момчил Маринов – директор на Историческия музей „Искра“ в Казанлък.

Днес е църковният празник на светите братя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram