БАН приема „Строи се монумент“

Фотоизложбата „Строи се монумент“ ще бъде представена на 26 април в Българската академия на науките. Това съобщи за Пресс ТВ инициаторът и автор на изложбата ф.х. Бедрос Азинян.

Събитието се организира по линия на Регионалния академичен център в Казанлък към Националната академична мрежа към БАН с координатор Владимир Чучумишев.

Той уточни за Пресс ТВ, че „Строи се монумент“ ще може да бъде видяна от много хора, тъй като по повод 24 май в БАН са предвидени редица събития, покрай които ще бъде разгледана и фотоизложбата.

Чучумишев сподели, че с автора на изложбата Бедрос Азинян ги свързват топли приятелски връзки още от ученическите години. Той припомни, че у нас регионалните академични центрове са 16, а казанлъшкият е единственият, който не е базиран в областен град. Центърът, съществуващ от 2015 г. тук организира изложби, конференции и други форуми.

Изложбата „Строи се монумент“ е фоторазказ за строежа на Дома-паметника на БКП на връх Бузлуджа. Фотографиите заснети от тримата фотографи, които са документирали строителството на обекта: ф.х. Артин Азинян -баща на Бедрос, работил там от самото начало на строежа на паметника през 1974 година, другият е Петър Бакалов, а третият е самият Бедрос Азинян.

Премиерата на изложбата бе Музея за фотография и съвременни визуални изкуства в Казанлък на 25 януари 2023 г. През лятото на 2022 г. излезе и едноименният фотоалбум посветен на паметника. Той е дело на Фондация „Артин Азинян“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram