Арх. Мирянов пусна пилотна версия на филма „Опълченците на Шипка“ (видео)

Предпремиерата на филма, създаден по случай 140 години от написването на одата “Опълченците на Шипка”, която трябваше да се състои миналата събота в кинозалата на връх Шипка, бе отложена поради лошите метеорологични условия. Музиката е на Георги Андреев, с участието на актьора Янко Лозанов, Врачанска филхармония и сдружение “Традиция”.
За първи път в историята на българска симфонична музика, по случай 146 години от Шипченската епопея и 140 години от написването на одата „Опълченците на Шипка“, в чест на подвига на борците за свобода и в почит към народния поет Иван Вазов, беше написана симфонична картина за четец и оркестър „Опълченците на Шипка“ от маестро Георги Андреев.
Филмът „Опълченците на Шипка, който ще бъде показан днес, е дело на Фондация „Нашият Дом е България“, като режисьор и продуцент на проекта е архитект Пламен Мирянов.
Първият аудио запис на произведението е направен в залата на Общинския театър в Казанлък на 18 август с участието на от Врачанската филхармония, с диригент Георги Андреев, а рециталът се изпълнява от актьора Янко Лозанов. Втората част от заснемането на краткия филм е по залез в същия ден на легендарния връх Шипка, в подножието на Паметника на свободата.

Заснетият видео материал и аудиозаписът са продължение на клипа, който бе създаден през 2020 г. по повод 170 години от рождението на Иван Вазов.

Пламен Мирянов публикува 14-минутно видео във Фейсбук и уточниние към него, което препубликуваме:

„Скъпи приятели, поради тежката метеорологична обстановка с виелица, снеговалеж и ураганен вятър на Връх Шипка, прожекцията на филма „Опълченците на Шипка“ – по случай 140 години от написването на Одата, не се състоя.

Отправям своите извинения към всички, които са били на Паметника с цел да видят филма! 🇧🇬

Въпреки извънредните обстоятелства, тази вечер тук желаем за първи път да излъчим Предпремиерата на големия филм за Шипка, чиято реализация отне повече от три години. Споделяме с всички Вас работена (нефинална), режисьорска версия, в която някои кадри липсват и не всички детайли са прецизирани, но чрез нея всички ние, от Фондация „Нашият дом е България“ изразяваме своята почит и преклоение пред великия подвиг на борците за българското Освобождение, както и пред гения на българската литература – народния поет Иван Вазов, по случай Юбилея от написването на знаменитата Ода.

Тази година, за първи път в историята на българска симфонична музика, по случай 146 години от Шипченската епопея и 140 години от написването на Одата „Опълченците на Шипка“, в чест на подвига на борците за свобода и в почит към народния поет Иван Вазов, беше сътворена Оратория за четец и симфоничен оркестър – „Опълченците на Шипка“, ележития български композитор и диригент маестро Георги Андреев.

Първият аудио запис на произведението се състоя в залата на Театъра в гр. Казанлък на 18.08.2023г. от Врачанска филхармония с диригент Георги Андреев и рецитал на актьора Янко Лозанов. Втора част от заснемането на краткия филм се състоя отново на 18.08 по залез на легендарния връх Шипка, в подножието на Паметника.

Заснетият аудио-видео материал е продължение на клипа, който създадохме през 2020 г. по повод 170 години от рождението на Иван Вазов. Нашата мисия е продуктът да се окаже достоен за посланията на Иван Вазов и за вярата му в безсмъртието на българския национален идеал!

Очаквайте скоро да качим и финалната версия на филма в YouTube с резолюция 5К!

Произведението изпълнява Yanko Lozanov

По музика на Georgi Andreev

Благодаря на тези двама майстори за вдъхновението и помощта да сбъднем заедно тази мечта!

Благодаря и на всички стотици хора и съмишленици в този мащабен проект!

Благодаря на Всевишния за великите Му милости към нас българите и за възможността да изразим своето преклонение към всички братя в Христа, загинали по бойните полета във войната за Освождение!

Бог да закриля и благославя България и българския народ!🇧🇬☦️„.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram