Драгомир Стойнев: Ако след изборите времето на „сглобката“ продължи, времето на въглищната енергетика ще изтече много бързо

„Стабилността в енергийния сектор е под риск не само от неадекватната политика и поведение на управляващите към начина, по който България трябва да участва в Зелената сделка. Стабилността е под въпрос и заради неадекватни решения и пълна непрозрачност на решенията в енергетиката и вътре в страната. Рискът от увеличаването на цената на електроенергията от 1 юли е поредното доказателство.“  Това коментира Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в 27-и МИР Стара Загора,  на среща със заети в енергетиката в гр. Гълъбово.

Вчера Парламентарната група на „БСП за България“ поиска в дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание да бъде включено изслушване на  министъра на енергетиката и председателя на КЕВР във връзка с официално обявена информация за увеличение на цената на тока от 1 юли с 30%. Искането бе отхвърлено и от БСП заявиха, че има „потулване на въпроса и не се дава информация заради предизборната кампания и хората на 1 юли ще бъдат много неприятно изненадани с новите сметки“.

Според социалистите  „Сглобката наистина разбива енергетиката. Факт е, че има подадено заявление за 30% увеличение. Факт е, че то е оттеглено. Факт е, че се мисли за някакво друго увеличение, но вече неясно какво. Но е ясно е, че от 1 юли ще има увеличение на цената. Българските граждани заслужават да чуят от първо лице с колко ще им се увеличи токът.“

Драгомир Стойнев изрази силно притеснение, че ако тази нестабилност и некомпетентност в енергетиката продължи чрез ново управление на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, рисковете за комплекса „Марица Изток” са високи. „Социалната цена ще бъде платена от хората в региона, а икономическите последици ще тежат в национален мащаб“, каза още Стойнев. Следващото управление на България трябва да поиска предоговаряне на Зелената сделка и в основа на това искане да е фактът, че намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна-членка, а не налагано административно. България вече е постигнала 43% намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 спрямо 1990 г.

БСП предлага и цялостна преработка на Териториалните планове за справедлив преход, като тяхното изготвяне да бъде поверено изцяло на държавата, а не на частни НПО организации.

„Един от най-силните акценти в нашата програма е изготвяне на Социален договор между държавата и заетите в минната индустрия, който да гарантира компенсаторен финансов механизъм при преминаване на алтернативно работно място, въвеждане на специален предпенсионен отпуск, по време на който миньорите ще получават 80 процента от заплатата си, в случай на липса на алтернативно работно място“, каза той.

Стойнев подчерта, че предстоят много срещи в региона, в които заетите в мините и ТЕЦ-овете ще получат пълна информация за предложенията на БСП, които в голямата си част са близки до исканията на синдикатите в сектора. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram