Родители на първолаци, учител и директор на нож в казанлъшко училище

0
38

От няколко дена в социалната мрежа Фейсбук се разиграва сага между родители, учител и директор в ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък.

Става въпрос за родители, които са записали децата си в първи клас, но се оказало, че класен ръководител няма да е избраната учителка, която пък ще им бъде начален учител в целодневното обучение /занималня/.

Редакцията ни се свърза с директора на училището, г-жа Абдишева, която е в годишен отпуск и не беше много запозната със сагата, но обясни как е процедирала и защо с назначенията на учителите, които ще поемат първокласниците.

Тази година ОУ „Г.Кирков“ приема 3 паралелки първи клас, а завършват 5 с четвъртокласници. Това налагат разпоредбите на Министерството на образованието за едносменен режим на обучение. По тази причина две от петте учителки остават без паралелки. Това са Иванка Фиткова и Стефка Чакалова.

Същите подписват длъжностните си характеристики като начален учител, никъде в тази характеристика не е упоменато дали ще бъде основен или втори учител на паралелката. Това дали ще си втори или първи учител с нищо не променя условията на работа и заплащането. Първият учител е около 4 часа с класа, докато втория учител е около 6 часа с децата след обед. Директорът Абдишева е била посетена от група, търсещи й сметка защо Стефка Чакалова няма да е класен ръководител на техните деца и как няма други кадърни учители освен г-жа Чакалова. На целия проведен разговор имало запис, който г-жа Абдишева обеща да  предостави след края на отпуска й и към момента отказа да коментира арогантното, според нея, държание на двама от родителите

 От общо 70 деца, приети в първи клас, седем родители са проявили претенции към избор на учител, въпреки че когато са кандидатствали за прием в първи клас, в критериите, определени от община Казанлък, такъв критерий няма.

На въпроса как и по какъв начин г-жа Абдишева е преценила, че точно тези две учителки трябва да бъдат втори учител, тя обясни, че за подбора на учителите е следвала основни правила а именно – освен диплом за учители начално образование и притежаван клас квалификация. Стефка Чакалова не притежава такъв клас класификация и това е причината за това разпределение.

Абдишева потвърди, че след завръщането си в Казанлък ще даде и още информация по казуса.

От своя страна родителите на първокласниците са организирали петиция в подкрепа на Стефка Чакалова в интернет.

Ето пълния текст на петицията:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ОУ „Георги Кирков” гр. Казанлък, КОЛЕГИ и ПРИЯТЕЛИ

Всеки родител, когато търси и избира училище за своето дете, което ще е в първи клас, търси мнение най – вече за учител. В мига , в който разбрахме, че г-жа Стефка Чакалова в ОУ „Георги Кирков“  ще води първи клас ние бяхме направили избора си! Човек с много голям опит и с огромно сърце. Над 35 години доказал се педагог. 
Преди няколко дни обаче разбираме, че оставаме излъгани! Формирал се е цял клас с желаещи за г-жа Чакалова, но Директорката решава да смени избраната госпожа с друга, а нашата госпожа да прати в занималня. Защо? Според директорката г-жа Чакалова няма нужната квалификация и опит да води първи клас!

Причината е друга, и всички я знаем – половината 4-ти клас напуска училището и отива в елитни гимназии. Така директорката изпусна хиляди лева от делегирания бюджет, за това, че децата бяха изключително добре подготвени от г-жа Чакалова и успяват да преборят конкуренцията в МГ-то. По всички външни оценявания, олимпиади и състезания и др. нейните деца заемат първите мяста и с това прославят училището! Напълно заслужено г-жа Стефка Чакалова беше номинирана за цялостен принос в това училище.През целия си професионален път г-жа Чакалова преподава знания, изгражда умения и навици и възпитава нашите деца в духа на обич, честност, трудолюбие, справедливост, съпричастност, доверие, уважение и респект към българското училище и неговите стопани – учители и ръководство. И малко след това много унизена… Днес тези деца стават свидетели как професионализмът, трудът и успехите са грубо поругани, смачкани, унизени, вместо да получат заслужено признание и оценка. И това убива вярата им в доброто!
А ние оставаме с вързани ръце – не можем да си преместим децата в друго училище, защото приема е завършен и никъде няма места. 
Нашето мнение като родителите няма значение за ръководството на училището. На формираната среща в подкрепа на г-жа Чакалова в училището част от родителите бяхме изгонени от директорската стая и бъдещи първокласници бяха разплакани от отношението на директорката.
Молбата ни е всички родители и деца които са се докоснали до голямото сърце на г-жа Чакалова да не останат безразлични и равнодушни и да ни подкрепят. Ние няма какво да губим, а тя заслужава нашата подкрепа!
Ние – родителите на нейните възпитаници, безрезервно заставаме зад нашата учителка г-жа Стефка Чакалова, за да я подкрепим и да се обявим против извършването на една явна несправедливост и огромна грешка от страна на ръководството на училището. Вярваме, че изразеното от нас мнение има значение и ще бъде уважено. Убедени сме, че в България достойни учители като г-жа Чакалова все още има и те трябва да бъдат съхранявани, ценени, уважавани!
Настояваме решението за преместване на г-жа Стефка Чакалова за възпитател да бъде отменено. 
Настояваме да бъде осигурена нормална работа на г-жа Чакалова в ОУ „Георги Кирков“ гр. Казанлък, като основен класен ръководител на първи клас, които не може да стане под ръководството на Любомира Абдишева! 
Настояваме от 15.09.2019 тази обичана и уважавана учителка отново да посрещне своите първокласници, да преподава в спокойна и продуктивна учебна среда в своето училище, което е и наше общо училище.

ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА УЧЕНИЦИ ОУ „Г Кирков“
https://www.facebook.com/groups/323184408586813/

Петицията може да подпишете тук: https://www.peticiq.com/235106?fbclid=IwAR1ZBlitqXayx61aQcqF6wK6HRy-PFs2c-OtGS-7vtp32xzcNd-Vpmop__0

Коментари от Фейсбук