Кои ще са най-търсените професии в региона за 2020 година

0
8

През следващите 12 месеца най-търсени ще бъдат специалисти с квалификация по следните професии: шивач, заварчик, оперативен счетоводител и машинен оператор, а сред висшистите- машинните инженери. Това стана ясно от заседанието на Областната комисия по заетостта, председателствано от зам. областния управител Петя Чакърова с участието на работодателите от Старозагорска област. На него бяха представени и съгласувани резултатите от второто за годината проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от работна сила. То е проведено в периода 1 август-20 септември 2019 г. Анкетата, съдържаща 11 въпроса, са попълнили 200 работодатели от старозагорско, като по-голямата част от които развиват бизнеса си в сектор индустрия.

Над 76 процента от работодателите са заявили, че срещат затруднения при намирането на работна сила.

В по-дългосрочен план – от 3 до 5 години, отново най-търсени се очертава да бъдат средните специалисти в областите машиностроене, металообработване и металургия и висшистите с електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство.

Анкетите показват също, че през следващите 6 месеца нов персонал ще търсят само 22,1 % от отговорилите на въпросите работодатели.

На въпроса кои са най-важните и необходими знания и умения, които трябва да притежава персоналът в една фирма или организация, 89.3 процента от анкетираните са посочили на първо място уменията на служителите и работниците за самоконтрол и дисциплина. Като най-важна компетентност, която трябва да притежава един служител, е посочена възможността за свободно общуване на български език.

Коментари от Фейсбук