Естония отново се позова на договор от 1920 г. за териториални претенции към Русия

0
6

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу смята, че Тартуският мирен договор от 1920 г. е валиден до влизането в сила на нов договор за граница между Естония и Русия, съобщава ТАСС. 

Естония подписа двустранно споразумение с Руската федерация, което не влезе в сила, тъй като и двете държави не проведоха съответните процедури, предвидени от Виенската конвенция„, коментира той на пресконференция.

По думите му, „до влизането на новия договор в сила, действа логиката на предишния договор„.

„Гледната точка на сегашното правителство и тя е била валидна по времето на всички предишни правителства, ние считаме Тартуския мирен договор за валиден. Естония подписа споразумение за промяна на граничната линия. Ако тя влезе в сила в двете държави, ще има нова гранична линии“, допълва Райнсалу.Естония предяви териториални претенции към Русия“Не се подготвяме да воюваме с Русия“

В същото време според него, правителството на Естония не се e обръщало към Русия с предложение за преразглеждане на граничната линия, както е фиксирано в новото споразумение.

В сряда руското посолство в Естония заяви, че тази балтийска република официално се е съгласила на липсата на териториални претенции срещу Русия, като подписва договор за граница през 2014 г. Руската страна не е получила официални известия за преразглеждането на тази позиция, отбелязва дипломатическата мисия.

В същото време Тартуският мирен договор стана просто част от историята, подчертава посолството на Русия. По-рано в сряда, говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че Кремъл счита териториалните претенции на Талин срещу Москва за неприемливи.

Във вторник, посолството на Русия в Естония посъветва местния депутат Антс Лаанеотс, който е бивш командир на Силите за отбрана на прибалтийската република, „да излезе от танка„, след коментар, че Русия е започнала превъоръжаване и се готви за агресия.

news bg

Коментари от Фейсбук