Влезе в сила Парижкото споразумение за климата

0
6

Новото глобално споразумение за климата от Париж 2015 г. се превръща в правно обвързващ световен договор от днес. Това става дни преди началото на климатичните преговори на ООН (COP22), съобщават от WWF България.

В град Маракеш в Мароко ще се състои среща, която ще сложи основите на правилата за прилагането на новия договор и ще разчисти пътя за поемане на амбициозни ангажименти за по-бързи действия за климата.

Ръководителят на международната програма „Климат и енергия“ на WWF Мануел Пулгар-Видал заяви, че целта на Маракеш е да се заловят сериозно за работа, да се изяснят правилата за участие в Парижкото споразумение и да се даде възможност на правителства, компании, градове и други сектори да поемат все по-амбициозни ангажименти. Той смята, че тези преговори трябва да приключат с по-солидна рамка, като присъстващите трябва да си тръгнат със съзнанието, че вече имат цялата необходима власт, за да създадат света, от който се нуждаем.

Парижкото споразумение трябва да се превърне в глобалната пътна карта за действия за справяне с климатичните промени. От WWF подчертават, че вече от период на обещания сме преминали в ера на действия. Сега от всички нас зависело да държим лидерите отговорни за изпълняване на ангажиментите, които ще ограничат покачващите се глобални температури.

WWF Мануел Пулгар-Видал обърна внимание на факта, че решенията, които ще се вземат през следващите няколко години, до голяма степен щели да определят дали ще успеем да се ограничим до прага на покачване на температурите с не повече от 1.5 градуса по Целзий или ще се избере немислимият вариант да бъде подминат. Именно този праг е приет във френската столица.

Три са основните цели, около които ще се съсредоточат преговорите в Маракеш. Първата е да се създадат по-ясни насоки за новото глобално споразумение. С Парижкото споразумение светът е изготвил план за действие, но предстояло да се финализират правилата, по които той ще се случва. На започващата на 7 ноември Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата ще бъде взето решение как да се постигнат и подобрят поетите ангажименти за климата, за да може да се изпълнят обещанията и целите на Парижкото споразумение.

Втората цел е да се акцентира върху ролята за сътрудничество между държавните и недържавните участници. На трето място се цели да се подчертае важността на 2018 г. и необходимостта от залагане на по-амбициозни цели преди тази дата. Именно 2018 г. била първата възможност да се разбере дали Парижкото споразумение наистина ще промени начина, по който се прави бизнес, различен от модела досега, уточняват от WWF.

Коментари от Фейсбук