САЩ: Ако България купи още самолети, вече няма да плаща накуп

1
618

Ако България купи нова партида американски самолети или друга военна техника, ще може да плаща на тримесечни вноски, а не както досега – накуп. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната. 

Преди няколко месеца България купи от САЩ и „Локхийд Мартин“ 8 F-16 и плати за тях 2,2 млрд.лв. Според договора сумата трябваше задължително да бъде платена наведнъж.

Възможността за разсрочено плащане в бъдеще ще се прилага в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти. „Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години“, отбелязват от министерството на отбраната.

„Сега“ припомня:

Преди дни Пентагонът обяви, че ВВС на САЩ са възложили на Lockheed Martin договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Срокът за изпълнение е януари 2027 г., което съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката започва да тече тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора трябва да бъдат произведениосем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

СЕГА

Коментари от Фейсбук

1 коментар

  1. Политик, който в тия времена дръзне да дава пари за нови сРамолети, би бил самоубиец. Пък ако ще и на половин цена да ги дадат.

Comments are closed.