Появи се първата църква-небостъргач в света

Първата църква небостъргач се появи в Хонконг. Новата сграда на Международната методистка църква, наречена Wesleyan House, наскоро беше отворена за посетители. Изграждането и отне само една година, но изискваше значителни усилия от архитектите. Компанията Rocco Design Architects, която реализира проекта, не без основание я нариче „църква небостъргач“.

Първата трудност при проектирането на сградата беше разпределената площ – църквата имаше парцел от само 800 кв.м., разположен на кръстовището на улиците в оживена зона. Сградата е трябвало да се простира нагоре. Освен това навсякъде има небостъргачи, изработени от стъкло и стомана, така че новата структура също трябва да съответства на заобикалящата я среда и да се вписва в пейзажа.

В резултат на това сградата достигна височина от 95,8 м. Тя беше проектирана като повечето търговски небостъргачи. Долу има просторна зала, над нея има заседателна зала и основното светилище, след това следват десетки етажи от офис тип и резиденция за пастори, които са разположени най отгоре. На самия връх вместо мезонетът е параклис, от който се открива великолепна гледка към залива и планините.

Проектът получи местен сертификат за съответствие със стандартите за екологосъобразно строителство. Остъкляването на сградата е проектирано за максимално предаване на слънчева светлина, формата на стените и фасадата допринасят за естествената вентилация. Дори светлината прониква в централната зала през специален отвор във формата на кръст, а сцената пред него е осветена от система от огледала в козирка над стената.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram