Шотландия е решена да остане в ЕС, обяви шефката на правителството в Брюксел

Шотландският първи министър Никола Стърджън обяви в Брюксел, че Шотландия възнамерява да остане в Европейския съюз, въпреки решението от миналата седмица на Великобритания да напусне блока, съобщава „Ройтерс”.

След среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, Стърджън, която е привърженик на независимостта на Шотландия от Великобритания, заяви пред журналисти: „Шотландия е решена да остане в Европейския съюз.”

От своя страна Шулц изтъкна, че той бил „слушал и учил”.

„Това са първоначални срещи, серия от срещи в Брюксел, опипващи почвата, така че хората да разберат, че Шотландия, за разлика от други части на Великобритания, не иска да напусне ЕС”, уточни Стърджън.

По-късно през деня първият министър на Шотландия ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и може да се опита да сложи на масата възможността Шотландия да остане по някакъв начин в Европейския съюз, след като Обединеното кралство приключи процедурата по напускането си.

Решението на Юнкер да разстеле червения килим за нея в деня, в който останалите 27 европейски лидери провеждат своята първа среща без Великобритания, се разглежда от някои дипломати като опит да се окаже натиск върху Лондон да забърза процедурата за напускането.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram