Ключов вот в Турция, залогът за Ердоган са Анкара и Истанбул

Ключови местни избори се провеждат днес в Турция. Над 57 милиона души имат право на глас. За участие във вота са регистрирани общо 12 политически партии. 

На вота се гледа като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Тя печели местните избори от идването си на власт през 2002 г., но анализатори допускат, че този път може да претърпи поражение в Анкара и дори Истанбул на фона на рецесия на икономиката.

В областите, където гласуването започва в 7 часа, избирателите ще могат да отидат до урните до 16,00 часа, а в останалите провинции на страната – до 17,00 часа. Отчитането на резултатите ще започне веднага след това.

Висшата избирателна комисия е наложила забрана до 21 часа за излъчване на прогнозни данни и коментари, но тя може да бъде вдигната по-рано по нейно решение.

Гласоподавателите избират с 4 различни бюлетини кметове за всички нива на местното самоуправление и общински съветници. Турците ще могат да гласуват в 194 390 секции по цялата страна. И четирите бюлетини се поставят в 1 плик, като за улеснение на избирателите и на комисиите бюлетините за отделните видове избор са в различен цвят. Избирателните комисии са съставени от поне петима представители на различни политически сили.

Най-много избиратели има в Истанбул – над 10,2 млн. или около 18% от имащите право на глас. Най-малката област е Байбурт с едва 0,1% от гласоподавателите, уточнява БНР. Ключова е надпреварата за трите най-големи града в страната, които са и икономически най-развити – Истанбул, Анкара и Измир. В тях са съсредоточени около 1/3 от всички избиратели.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че заети с охраната на изборния ден ще са над 553 000 служители на силите за сигурност.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram