Египет се обяви против военна намеса на Запада в Либия

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси предупреди западните сили, че Либия може да излезе извън контрол, ако се опита военна интервенция в раздираната от конфликт северноафриканска страна, цитиран от „Франс прес”.

В интервю за италианското издание La Repubblica Сиси изтъкна, че Западът трябва да се концентрира върху подсилването на армията на международно признатото либийско правителство и да й позволи да си свърши работата по стабилизирането на страната.

Армията се ръководи от Халиф Хафтар, официално генерал от запаса, който е прекарал 20 години в изгнание в САЩ. Той е описван като потенциален„либийски Сиси” заради яростното си противопоставяне срещу ислямистки групировки.

Ако предоставим оръжия и подкрепа на националната либийска армия, тя може да свърши работата по-добре от всеки останал, по-добре от всяка външна интервенция, която има риск да ни въвлече в ситуация, предизвикваща неконтролируемо развитие, предупреди египетският държавен глава.

Според него историята „говори ясно” по отношение затруднението да се наложи мир отвън.

Два урока трябва да се вземат под внимание: този в Афганистан и този в Сомалия. Това са две дълги чуждестранни интервенции, които започнаха преди повече от 30 години и какъв напредък е постигнат оттогава”, попита той.

Резултатите там са известни на всички, продължи Сиси.

По думите му европейските правителства подценяват мащаба на ислямското влияние в Либия.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram