Турция ще плаща бонуси на туроператорите, за да пълнят курортите през годината

Турският премиер Ахмет Давутоглу огласи план на правителството за подпомогне туристическия сектор, който търпи загуби заради отлива на руски туристи.
Това се случи след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС през ноември, припомнят турските медии.

Планът на правителството цели да помогне за преодоляването на трудната ситуация в туризма на фона на кризата с Русия и да предотврати загуби на работни места на заетите в този сектор, пише сайтът Хаберлер, цитиран от БТА.

„Ние сме 17-ата най-голяма икономика в света. Никой да не си мисли, че ще се затворим, понеже около нас е огнен обръч. Ще се отворим още повече към света,“ подчерта премиерът, представяйки правителствения план от резиденцията си в Чанкая.

В плана се предвиждат облекчения за сектора под формата на различни видове помощ, посочва Анадолската агенция. За туризма ще бъде отделена пряка безвъзмездна помощ в размер на 255 милиона турски лири (86,5 млн. долара), съобщи премиерът.

От 1 април до 31 май Турция ще предоставя помощ в размер на шест хиляди долара на всяка местна и чуждестранна туристическа агенция, която осигури пълен с туристи самолет, предаде ТАСС.

На туроператорите, които доведат най-малко 400 хиляди туристи, Турция ще осигурява подкрепа при погасяване на задължения в размер на 33 милиона долара.

Също така инвеститори, вложили в туристически обекти най-малко 750 хиляди долара, ще могат да получат статут на износители, който предоставя значителни финансови облекчения.

Турция е изправена обаче пред редица предизвикателства в сферата на сигурността. Тя е част от международната коалиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия, водена от САЩ, и стана мишена на няколко самоубийствени атентата през последната година, приписвани на групировката.

Освен това страната поднови конфликта с Кюрдската работническа партия (ПКК) в турския Югоизток и бомбардира позиции на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа в Сирия.

Давутоглу изрази междувременно очаквания руските туристи, които обикновено предпочитат южните крайморски градове като Алания и Анталия, да продължат да посещават Турция въпреки официалната линия на тяхното правителство, предаде Ройтерс.

ТУИ (TUI), най-големият туроператор в света, съобщи, че от съображения за сигурност резервациите за летни почивки в Турция са намалели с 40 процента. Осем круизни компании пък са отказали круизи до Турция поради същите причини, съобщи Измирската търговска палата./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram