Студен душ от Брюксел: Отхвърлиха всички предложения на България по пакета Макрон

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли преди минути поискания от България компромисен вариант по пакета „Мобилност“.

Евродепутатите приеха, че превозното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Гласуването става, докато пред сградата се провежда протест против пакета „Макрон“.

Български тираджии се събраха на протест пред Европейския парламент срещу подготвяните промени в пакета „Мобилност“. Към тях се присъединиха колегите им от Румъния и Полша.

Сред превозвачите са и евродепутатите – Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки, Илхан Кючук, Момчил Неков. „Днес правим безпрецедентно шествие-протест срещу всичкото това, което искат да се случи с нашия транспортен бранш – българския, румънския, полския, литовския – всичките страни, които сме в периферията. Ние днес всичките сме дошли с мир. Искаме да помогнем на този Европейски съюз да остане. Начинът, по който върви администрацията, чиновниците, които искат да определят нереални правила за този бизнес, реално ще разрушат този съюз. Няма вариант, в който да бъдем по този начин изолирани и неравнопоставени. Не може да има две скорости! Не може да има три скорости. Трябва всички да знаят, че ако днес европейските чиновници пробият и съсипят нашия бранш, транспортния, утре ще бъде с друг, трети, пети, десети бранш“, заяви Димитър Рашков, член на УС на международните превозвачи в България пред БНР.

Предвидено е протестът да продължи до 13 часа българско време. Пред Европарламента има няколкостотин души. Много от тях носят националния трибагреник.

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата по произход, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Протестиращите настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина.

Министърът на транспорта Росен Желязков от вчера е в Брюксел. „Балансът е крехък, така че заседанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме подкрепата и да лобираме активно в наша полза“, заяви министърът.

В София пред френското посолство младежи от ВМРО организираха флашмоб в подкрепа на протеста на превозвачите. Те залепиха стикери около френското посолство, на които пише „Спрете пакета „Мобилност“, спасете свободния пазар“.

Оффнюз

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram