Премиерът на Тайван и правителството подават оставка

Премиерът на Тайван Уилям Лай се оттегля заедно с целия кабинет, почти два месеца след поражение на управляващата партия ДПП на местни избори, съобщава „Ройтерс“.

Загубата на избори представлява голямо предизвикателство за президента Цай Инг-уен, която е подложена на нарастваща вътрешна критика във връзка с програмата си за реформи и новите заплахи от страна на Китай, който смята острова за свой.

В Тайван е стандартната практика лидерите да се оттеглят, когато партията им загуби големи избори. Партията претърпя значително поражение през ноември от приятелски настроена към Китай опозиция, „Куоминданг“.

„Времето изтече. Утре ще свикам специално заседание на кабинета и ще се оттегля заедно с целия кабинет„, коментира Лай пред репортери в парламента, добавяйки, че Цай е одобрила неговата оставка.

Очаква се Цай, която също е от управляващата партия ДПП, да обяви нов премиер и да се назначат министри. Избраният президент на Тайван назначава премиера, който формира кабинета.

Според анализаторите Цай, която е изправена пред президентски избори след около година, трябва да спечели обществената подкрепа за политиката си в отношенията с Пекин и да стимулира икономиката, зависима от износа, в година изпълнена с предизвикателства между Китай и САЩ, както и търговската война.

Китайският президент Си Дзинпин заплаши да използва сила, за да присъедини демократичен Тайван под управлението на Пекин и призова за „обединение“ с острова. Си Дзинпин засили натиска върху Тайван, след като Цай стана президент през 2016 г.

Цай обясни, че нейната администрация ще разсъждава относно поражението на изборите, но ще стои твърдо да защитава демокрацията на Тайван в лицето на новите китайски заплахи. Тя не коментира, дали ще се кандидатира за президент през 2020 година.

Последното напрежение с Китай се отразява отрицателно на кредитния рейтинг на Тайван и би навредило на икономиката на острова, съобщава „Мудис“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram