Областната чу БСП и даде търга за Равда на съда

Решението на казанлъшкия парламент да продаде лагера в Равда за 980 000 лева бе пратено в Административния съд като незаконосъобразно от областния управител Гергана Микова. С този акт Микова спира изпълнението му и блокира търга.

Със съдебното оспорване автоматично се спира изпълнението на въпросното решение. Микова е издала Заповед №АК-01-ЗД-5 от 15.04.2019г., където е написала „Общински съвет в Казанлък е формирал волята си в нарушение на материалния закон, а именно Закона за общинската собственост и считам, че Решение №997/28.03.2019 г. на Общински съвет Казанлък е незаконосъобразно и следва да бъде отменено“.

Заповедта е изпратена и до Окръжна прокуратура. Подписана е вчера, в последния възможен ден от срока за оспорване. Микова не е дала възможност на казанлъшкия общински съвет да преразглежда и евентуално да препотвърди решението си и направо го е атакувала в съда. По този начин тя се е вслушала в аргументите на левицата в Града на розите.

Областната управителка на Стара Загора е открила, че съветниците нямат право да продават на търг общинско имущество на цена по-ниска от пазарната, както направи мнозинството от ГЕРБ и коалиция.

По време на свое заседание  на 28 март местният парламент на Казанлък гласува предложение на Джамал Папарланов /БДЦ-ДПС/ цената на лагера да падне със 100 000 лева. Така вместо пазарната 1 088 754 лева, стойността на имота бе занижена до 980 000 лева, което законът не позволява.

Преди седмица съветниците на БСП-Казанлък сезираха областния управител за незаконосъобразността и настояха Микова да упражни правомощията си по Закона за местното самоуправление /ЗМСМА/ и да върне решението за търга за ново разглеждане или да го оспори в съда.

„Общинският съвет няма право, съгласно Закона за общинската собственост да намалява цената на имота под пазарната оценка, изготвена от лицензиран оценител. Това е безусловна вреда на обществения интерес. Цената може да се вдига, но не и да се занижава“, категорични бяха съветниците от левицата по време на нарочен брифинг. Те припомниха, че пазарната оценка е изготвена в края на месец януари т.г. от бургаска кантора за недвижими имоти и срокът на нейната валидност е 6 месеца.

Предстои съдебна битка, в която от страна на оспорващите ще са БСП и областният управител Микова, а от другата – мнозинството от ГЕРБ и коалиционните им партньори в казанлъшкия парламент.

Миналата седмица съветниците на БСП изпратиха и сигнали до всички институции за действията на общинския съветник Джамал Папарланов – инициатор за намаляването на цената, на общинските съветници, подкрепили и поименно гласували предложението, както и за мълчаливата съпричастност на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Според сигналите до Президента, Председателя на Народното събрание, Главния прокурор, Парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, Воля, Обединени патриоти, Националния омбудсман, КПКОНПИ, Антикорупционния фонд, Групата на държавите, борещи се против корупцията /ГРЕКО/ има основателни предположения за търговия с влияние.

Заповед №АК-01-ЗД-5 от 15.04.2019г. на областния управител на Стара Загора, с която Гергана Микова оспорва законосъобразността на решението на общинския съвет в Казанлък да продаде на търг имота в Равда на цена по-ниска от пазарната
Заповед №АК-01-ЗД-5 от 15.04.2019г. на областния управител на Стара Загора, с която Гергана Микова оспорва законосъобразността на решението на общинския съвет в Казанлък да продаде на търг имота в Равда на цена по-ниска от пазарната

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram