Тръгна петиция за Закон за защита на българските журналисти

Петиция в подкрепа на създаването на Закон за защита на българските журналисти и гарантиране свободата на словото по инициатива на журналиста и член на СБЖ Владимир Христовски набира скорост в интернет. Тя е адресирана до Президента на Република България, Министър-председателя на Република България, Председателя на Народното събрание на Република България, до всички политици и партии в Република България, до Омбудсмана на Република България, до българските медии в България и цялата Българска общественост.

Текстът на петицията :

Подкрепете създаването на Закон за защита на българските журналисти, който да гарантира правата, задълженията, защитата и свободата на словото. В последните години журналистите в България са подложени на безпрецедентна цензура и редица ограничения, заради които информацията, която трябва да предадат често бива манипулирана в резултат на натиск от страна на редактори, собственици на медии и дори в резултат на лични заплахи от високопоставени личности. Неведнъж журналисти са ставали и обект на нападения.
Това се дължи на факта, че през последните 10-15 години журналистиката обслужва политически кръгове и корпоративни интереси, което доведе и до рязък спад на доверието на хората в медиите у нас.
Време е то да се върне, както и професията да върне престижа си. Това обаче няма как да стане без защита и регулация. Сегашните лостове за защита са НЕДОСТАТЪЧНИ и НЕАДЕКВАТНИ на сегашната ситуация в страната.

Ето защо трябва да се създаде Закон, който да регламентира правата, задълженията и защитата на българските журналисти, както и да се гарантира свободата на словото.

Подкрепете тази петиция, защото българският народ заслужава и има нужда от истинска и обективна журналистика, а хората, които се занимават с това имат крещяща нужда от защита, доверие и подкрепа!

Вярвам, че инициативата ще бъде подкрепена от журналисти, издатели, медии, СБЖ, АЕЖ, граждански организации и всички български граждани, за които е важно да получават ИСТИНСКА, ПРОВЕРЕНА, НЕМАНИПУЛИРАНА И ТОЧНА информация без това да се прави с риск за живота и сигурността на авторите й!

 

Подкрепете петицията тук: https://www.peticiq.com/205916?fbclid=IwAR0SU7xs6LEmt4_QmqgUmMhPHWiPeqlsBULMh77rEXZTi8pgKrS-2AWODi8

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram