Вацев: Евроизборите решават проблема с „втория“ в големите партии

0
138

Значението на тези евроизбори за България се измерва, като разделите 17 на 751 – отива към резултат от 0,023, т.е. значение, клонящо към 0, тъй като тези избори не разпределяха нито власт, нито собственост, нито легитимираха власт и собственост. Това заяви в интервю за предаването на „Хоризонт“ „12+3“ геополитическият анализатор и политолог Валентин Вацев.

„Но изборите бяха важни единствено защото в двете основни системни партии – БСП и ГЕРБ – се развиваха независимо два важни процеса“.

Вацев смята, че в ГЕРБ европейските избори са решили „проблема с втория“ човек. Във всяка авторитарна партия вторият човек се превръща в проблем. В ГЕРБ това е Цветанов, а в БСП – Станишев:

„В БСП се разви друга драма. БСП не е единна партия, а хлабав съюз от племена. В ръководството на този племенен съюз се разви конфликт между „Свидетелите на Станишев“ и „Ниновистите от Седмия ден“. Има и крайна секта, която вярва, че тези, които не харесват Нинова, ѝ завиждат, защото е „Хубава жена“. Загубата на БСП е резултат от разкол. Има потребност нещо да се промени“.

Според политолога голямата промяна в Европа е ръстът на „Зелените“ – във Франция и в Германия. Това е резултат от разочарованието от европейската комунистическа левица, смята Вацев:

„Утрешното ляво се различава от днешното“.

Евроскептицизмът ще граничи с гняв, коментира още Валентин Вацев.

БНР

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here