Благотворителна изложба с кауза в Музея на фотографията „Храна за душата“

 

Недялка  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

В блога си Нели представя оригинални готварски рецепти, изпълнени от самата нея, влизайки в ролята на кулинар, стилист на храна, запален любител фотограф и текстописец. Първоначалната идея е да мотивира повече хора да приготвят домашна храна, да се хранят здравословно и да възпитават у децата си естетично отношение и уважение към храната. Благодарение на добрата визия и добре обяснените рецепти блогът „Храна за душата“  набира скорост –  печели няколко поредни номинации за визия и стайлинг в годишните награди на сайта „Блоговодител“. Днес посетилите блога потребители са близо 1,2 млн., а аудиторията му се простира и в Германия, Великобритания, Испания, Канада, Турция, Франция, САЩ и Русия. Като кулинарен блогър тя получава покани и публикува в специализирани и популярни кулинарни списания и интернет-издания.   Авторката се интересува от така наречената Dark Food Photography и  експериментира в тази посока. Нейни кулинарни снимки са включени в платформите на Foodgawker и Тastespotting. Впечатляващите снимки на храна в тези световни кулинарни платформи вдъхновяват Нели  да експериментира, да снима, да се развива като кулинар и фотограф.

Снимките в първата самостоятелна изложба на Недялка Колева са създадени за нуждите на блога Food for the soul и отразяват неговата специфика. Могат да бъдат определени като продуктова фотография. Авторката има личен мотив да покаже снимки си за пръв път в самостоятелна изложба точно сега. „Храна за душата“ е изложба с кауза. В навечерието на Международния ден на жената 8-и март, авторката иска да помогне и да зарадва една всеотдайна майка от Казанлък, която отглежда три деца, две от които – със сериозни здравословни проблеми. Фотографиите от изложбата, повече от 30 на брой, ще се продават с благотворителна цел за каузата на майчинството.

Нели се занимава с благотворителност от няколко години. През 2018-2019 г. е президент на Инър Уийл клуб Казанлък. Тя очаква за своята изложба „Храна за душата“ казанлъчани с широки сърца да споделят заедно каузата на Доброто. Кауза, която прегърна и екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък – домакин и партньор в благородното начинание на Недялка Колева.

Всяка Ваша щедрост е добре дошла!

Очакваме Ви!

Изложбата се открива на 5-и март, вторник от 17.30 часа.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram